Methodisch (leren) trainen en opbouwen is volgens de Kleuren Turnen-visie de juiste manier om de gym- & turnlessen te organiseren. Dat houdt in dat elementen stapsgewijs worden opgebouwd. Op deze manier wordt er zo het leerproces zo efficient mogelijk ingericht, blijft het veilig voor de turn(st)er én hoeft de train(st)er niet volledig de rol van “hijskraan” te vervullen.
Bij voorkeur worden de methodische situaties vormgegeven volgens de principes van het “soft turnen”. Binnen de wedstrijdoefenstof van de KNGU is er gekozen voor het minder fysiek belasten van de jongste leeftijdscategorieën. Er wordt gebruik gemaakt van een plankoline, in plaats van een springplank. En op de vrije vloer wordt een dempende mat geplaatst. Het is voor de fysieke ontwikkeling van kinderen ook wenselijk om het soft turnen binnen de recreatie toe te passen. Het is minder belastend voor het lichaam en geeft minder snel blessures. Werk dus met valmatten, matrasjes, plankolines, trampolines en misschien zelfs wel met een airtrack. Zo kunnen op een veilige manier toch de turnelementen worden opgebouwd en geoefend.
Ook is het interessant om te werken vanuit situaties die voor de turn(st)er de mogelijkheid bieden om een (stille) beginhouding aan te nemen. Zoals een handstand-platval, zonder aanloop. Of een arabier, zonder voorhup. Een aanloop, een voorhup, een arabier, een kaats én een landing, zijn heel veel ingewikkelde facetten in heel weinig tijd. Het is veel efficiënter om de arabier vanuit een stille startpositie op te bouwen. Werk met verhogingen, om toch eenvoudig snelheid en energie te kunnen creëren. Het biedt meer rust en daarmee wordt het eenvoudiger voor het kind om te letten op tips of aandachtspunten.
Bijvoorbeeld zoals hieronder: |