Onderzoek wijst opnieuw uit dat er steeds minder kinderen voldoende bewegen in Nederland. Het CBS publiceerde cijfers waaruit blijkt dat slechts 55 procent van de vier- tot twaalfjarigen in 2017 voldeed aan de Beweegrichtlijnen. Dit betekent dat 45 procent van de kinderen minder dan één uur per dag aan matig intensieve inspanning doet.

De gemiddelde buitenspeel-, schoolgym- en sport-tijd is de afgelopen jaren afgenomen. Daarnaast gaan kinderen vaker met de auto naar school, spelen spelletjes op de tablet en hangen graag voor de tv. Deze ontwikkelingen dragen natuurlijk ook bij aan deze statistieken. Het resultaat is dat er steeds meer kinderen motorisch onderontwikkeld zijn.

“Kinderen springen minder ver, minder hoog, rennen minder hard”, zegt Tim Takken, universitair hoofddocent aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis. “Hun spieren en krachtvermogen worden minder ontwikkeld, een voortvloeisel omdat we minder zijn gaan bewegen.”

Lees hier het hele nieuwsartikel.

De gymsport is een basissport. Gymnastiekverenigingen hebben de mogelijkheid om kwalitatieve en leuke lessen aan te bieden om kinderen in beweging te krijgen. Maar ook zeker om kinderen in beweging te houden. De beweging biedt een mentale en fysieke basis, ook voor de toekomst.  De behoefte om te bewegen ontstaat op jonge leeftijd. Als je als kind te weinig beweegt en sport, dan ben je als volwassene ook vaak minder actief.

Geef als turnclub een juiste basis om te bewegen mee, zowel fysiek als mentaal.